IMPI’s ADVENTURES
De voorbereidingen: Klaasje
Gezondheid van Klaasje
Zowel Klaasje als Steffi kregen ieder jaar al alle inentingen die je kan krijgen bij de dierenarts. Ook de rabiës inenting hadden ze al eerder gehad.
Half juli moesten de hondjes eigenlijk weer hun jaarlijkse inenting krijgen. Dit wilde we uitstellen tot augustus, omdat we pas in Namibie denken de volgende inentingen te kunnen geven. Door het overlijden van Steffi hebben we alleen Klaasje ingeënt.
De rabiës inenting is 3 jaar geldig voor een hond. Ondanks dat heeft ze deze inenting zowel in 2007, 2008 als 2009 gehad. We weten niet hoe moeilijk ze hierover doen in Afrika, dus zekerheidshalve hebben we haar nog een inenting gegeven dit jaar.
Daarnaast gaan we vlak voor vertrek nog een aantal spullen bij de dierenarts halen, zoals genoeg tekenbanden voor 2 jaar, vlooiendruppels, zalfjes, antibiotica enz.
Eten voor Klaasje
In Nederland krijgt Klaasje altijd vers vlees. We geven haar botten, vlees, kippen enz. Maar vaak ook kant en klaar diepvriesvlees. In Afrika zal dit niet meer mogelijk zijn. Ze zal met ons mee-eten, voor zover mogelijk. Als we vlees/kip/vis voor haar kunnen kopen (geen varken), dan doen we dat en krijgt ze dat rauw. Ook rauwe eieren zal ze af en toe krijgen en als we het kunnen vinden ook yoghurt (dat eet ze hier ook weleens).
Ook zullen we zalm/visolie, aloe vera en dergelijke voor haar meenemen om door het voer te mengen.
Voor de zekerheid nemen we nog brokken mee. In Nederland krijgt ze nooit brokken, dus dat zal even wennen zijn. We nemen kleine zakjes mee, zodat ze niet te lang open zijn. Waarschijnlijk worden het 2 zakken van 15kg.
Papieren van Klaasje
Klaasje heeft haar eigen paspoort. Hierin staan alle check-ups van de laatste jaren. En haar gezondheidsverklaring.
Ook hebben we een bloedonderzoek laten doen voor de rabies. Dit kan het beste 2 weken na de laaste rabiësinenting geprikt worden. Het kan zijn dat ze bij de grens hierom vragen. In eerste instantie wilde we dit niet doen, omdat we niet van plan zijn Klaasje bij de grens aan te geven. En als Klaasje geweigerd wordt, dan zouden wij ook teruggaan en een andere grensovergang zoeken. Dus we verwachtten niet al te veel problemen. De dierenarts vertelde echter dat het weleens voorkomt dat ze de hond innemen waarvan geen bewijs overlegd kan worden dat hij/zij geen rabiës heeft.
Er is dus geen twijfel meer mogelijk: we hebben een bloedonder-zoek a € 80 laten doen voor een verklaring dat ze geen rabiës heeft. Het origineel bewaren we in de kluis, een kopie hebben we gelamineerd en bewaren we voorin de auto.
Paklijst voor Klaasje
Paspoort
Bloedonderzoek Rabiës
Medisch attest voor Klaasje
30kg brokken
Koeldeken (deze maak je nat en blijft lang koud)
Koelhalsband (deze maak je nat en blijft lang koud)
Mand in de auto
Deken voor buiten
4 tekenbanden (1/2 jaar werkzame stof per stuk)
24 pipetjes met anti-vlooien vloeistof Advocate (1x per maand)
Antibiotica Synulox 250mg, 40 tabletten
Pijnstillers Rimadyl 50mg, 100 tabletten
Prednoral 20mg, 400 tabletten
Zalm/visolie
Aloe vera
Een piepje en een balletje
Andere overlanders in Afrika met één of meerdere honden
Voorbeeld medisch attest:
To whom it may concern,
Our dog, Klaasje, number ……, is entitled to carry this kit containing sterile medical disposables in order to prevent communicable diseases.
The other medicines and the medical objects, mentioned on the additional list, are obtained on medical prescription by Mr. …… (geboortedatum) and Mrs. …. (geboortedatum) for Klaasje and are absolutely indispensable for the dogs health.
Yours faithfully,
Dr. ………
Medicines and the medical objects are obtained on medical prescription for Klaasje, the dog
Name Amount
Prednoral 20 mg 1 box, with 48 tablets
Rimadyl smakelijke tabletten 1 box, with 100 tablets
Synulox 250 mg 1 box, with 40 tablets
Advocate spot-on opl. 10–25kg 8 boxes, with 3 sachets each
Scalibor 4% Deltamethrin band 4 boxes, with 1 collar each
Deze verklaring heb ik gemaild naar onze dierenarts en zij heeft dit uitgeprint op hun broefpapier, ondertekend en een sticker erop geplakt.