Terug naar begin»

 

Goede doelen

 

Chimfunshi

 

World of Wildlife

 

 

 

IMPI's ADVENTURES

 

Project Verslag

Chimfunshi Wildlife Orphange

Chimpansees algemeen

Wikipidia: “De Chimpansee (Pan troglodytes) is een Afrikaanse mensaap. Zijn nauwste verwant is de dwergchimpansee of bonobo (Pan paniscus). Beide chimpansees worden beschouwd als de nauwste nog levende verwanten van de mens. Sommige wetenschappers beschouwen de relatie tussen mens en chimpansee op basis van DNA-onderzoek als nauw genoeg om de chimpansee en de bonobo net als de mens in het geslacht Homo te plaatsen. De chimpansee is een grote, sterke mensaap met een gedrongen lichaamsbouw. Een volwassen chimpansee heeft een kop-romplengte van 63,5 tot 90 cm, een schouderhoogte van 100 tot 179 cm en een lichaamsgewicht van ongeveer 35 tot 65 kg. Vrouwtjes wegen gemiddeld 45 kg, mannetjes 55 kg. Het gewicht van chimpansees in gevangenschap ligt over het algemeen hoger. Een chimpansee heeft lange armen die tot 2,7 m kunnen wordt uitgespreid. De schouders en armen van een chimpansee zijn zeer gespierd, veel sterker dan die van de mens. De benen zijn daarentegen vrij kort. Het gezicht heeft een smalle neus, diepgelegen ogen, opvallende wenkbrauwbogen, grote, ronde oren, een brede bovenkaak en smalle lippen.

De chimpansee is bedekt met lang, zwart haar over het grootste deel van het lichaam en heeft een nagenoeg naakt gezicht met een kleur die varieert van bijna roze (vooral jonge dieren) tot bijna zwart (vooral volwassen dieren). Ook dieren met bijna witte gezichten komen voor. Ook het achterste is kaal. Bij volwassen vrouwtjes is de huid van het achterste gezwollen en roze van kleur. De grootte van de zwellingen is afhankelijk van de fase van de menstruatiecyclus waar zij zich in bevindt. Deze menstruatiecyclus duurt ongeveer vierentwintig dagen.”

 

Chimfunshi Wildlife Orphanage: het begin

De schoonzoon (een parkranger) van Sheila en David Siddle bracht in 1984 een in beslag genomen, bijna dode, baby chimpansee naar de boerderij van zijn schoonmoeder, omdat hij hoopte dat Sheila deze chimp kon verzorgen en misschien kon redden. Het lukte haar deze baby, genaamd Pal, te redden en Pal is nu een gezonde 26 jaar oude chimp. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat Pal een erg lieve chimp is met veel geduld met de kleine chimps. De in beslag genomen chimps in dit gebied van Zambia kwamen met name uit de Kongo. In Zambia zelf komen namelijk geen chimpansees in het wild voor. Er werden in de daaropvolgende jaren regelmatig chimps naar Chimfunshi gebracht en Sheila leerde langzaam aan hoe je voor deze mensapen moet zorgen. De zorg voor een paar chimps is al een hele prestatie, maar het werden er meer en meer en het werd steeds moeilijker. Op hun boerderij bouwden ze een groot verblijf met een stenen muur eromheen, terwijl het niet makkelijk was om aan bouwstenen te komen, wat het proces erg vertraagde. Toen de gigantische muur eindelijk stond bleken er altijd manieren zijn om te ontsnappen, waardoor het verblijf niet geschikt was voor de chimps.

 

Chimfunshi Wildlife Orphanage: nu

In 2006 is David helaas overleden, maar gelukkig wordt Sheila geholpen door haar dochter Sylvia. Het land dat ze bezaten was te klein geworden en ze hebben een groot stuk land erbij gekocht. Sinds 2 jaar hebben alle vrouwtjes een anti-conceptie staafje (implanon) in hun arm, zodat ze geen baby’s meer kunnen krijgen. Sheila vond altijd dat er al genoeg was afgepakt van de chimps (hun vrijheid, hun eigen moeder) en ze wilde de chimps niet ook nog het moederschap afnemen. De tegenstanders geven aan dat het beter is om zo weinig mogelijk chimps in gevangenschap te hebben en er dus niet extra gevangen chimps bij te “maken”. Het is niet toegestaan voor Chimfunshi om chimps te kopen of te verkopen, dus elke chimp die hier leeft, moet hier de rest van zijn/haar leven blijven.

 

Chimfunshi Wildlife Orphange: de verblijven

Op het nieuw aangeschafte stuk grond zijn 4 grote verblijven geplaatst: 2 van 250 Are en 2 van 500 Are. Hierin wonen momenteel respectievelijk 18, 15, 21 en 45 chimps. De verblijven hebben allemaal een elektrisch hek rondom en staat vol met bomen om in te klimmen, spelen en slaapnesten te bouwen. Ook staat er een grote stalen kooi met staal rondom en boven, waar de 4 grootste houdini’s en dochter Christina in wonen. In totaal wonen er dus 104 chimps in dit deel van Chimfunshi.

Bij het huis van Sheila is het “orphanage”-gedeelte en hier worden de nieuwe chimps geplaatst en als de groep groot genoeg is verhuizen ze naar een nieuw verblijf om plaats te maken voor de volgende chimpansees. Ook woont hier de vrijgezellen groep. Helaas is het niet makkelijk om zoveel mannelijke chimps te huisvesten. Elke groep heeft 1 “alfa” (leider) en met teveel mannelijke hormonen wordt een groep nooit erg stabiel. Daarom houden ze een aantal mannen gescheiden van de groepen. Helaas zijn sommige van deze chimps ook echte houdini’s en kunnen ze uit elk verblijf ontsnappen. Vier chimps zitten dan ook altijd in een binnenhok en hebben niet de mogelijkheid om naar buiten te gaan. De andere 3 bachelors hebben het buitenverblijf tot hun beschikking, maar alleen 4 uur per dag, onder toezicht. Als ze ze daar alleen laten dan zullen deze 3 ook een uitweg vinden. Het maken van een verblijf voor de 4 die nooit buiten komen is erg kostbaar, omdat het van staal gemaakt moet worden, zowel zijkanten als bovenkant. Chimps zijn ongeveer 4 keer sterker dan mensen, dus alles moet zeer sterk zijn, wil het een chimp binnenhouden.

Er zijn hier 3 verblijven van 14, 5 en 5 Are. Hierin wonen respectievelijk 1, 13 en 3 chimps. Daarnaast zijn er dus nog de 4 chimps die altijd binnen zitten. In totaal wonen er dus 21 chimpansees op Sheila’s boerderij.

In totaal wonen er momenteel dus 125 chimpansees in Chimfunshi Wildlife Orphanage.

 

Chimfunshi Wildlife Orphanage: andere bewoners

Billy het nijlpaard

Billy is als 5 dagen oud nijlpaarden gevonden, toen stropers haar moeder hadden vermoord. Ondertussen is Billy 19 jaar oud en ze eist nog steeds elke dag twee 750ml babyflessen melk, die Sheila haar elke ochtend geeft. Van 50 kg is ze veranderd in een zwaargewicht van anderhalve ton. Billy is vrij om te gaan en staan waar ze wil, maar prefereert het om bij Sheila te wonen. Een paar keer is ze een paar dagen tot max 10 dagen met de wilde nijlpaarden meegegaan, maar ze komt altijd terug. Nijlpaarden zijn de gevaarlijkste dieren in Afrika, dus Billy is niet het normaalste huisdier. Maar ze is geen bedreiging voor Sheila, haar familie en personeel en Billy doet alles voor Sheila. Ze is ooit gevallen op de veranda, vertelde ze ons later, en toen ze om hulp riep kwam Billy aangesjeest en toen hij haar zag liggen is weer weggerend om hulp te halen. Ook waarschuwt ze Sheila altijd voor slangen als ze samen wandelen. In het begin lag Billy vaak languit op de bank tv ligt te kijken, maar deze bank is uiteindelijk onder haar gewicht bezweken. As het aan Billy ligt zou ze met haar anderhalve ton nog steeds naar binnen wandelen en op de bank kruipen, dus er staat een hek voor de ingangen van de veranda, zodat ze daar niet meer door kan.

 

Papagaaien

De papegaaien die ze hier opvangen komen uit de Kongo, waar ze gestroopt worden en verkocht. Ze hebben een groot verblijf recht voor de veranda van Sheila‘s huis, maar kunnen helaas niet meer vrijgelaten worden. Ze komen niet voor in Zambia en als ze ze naar de Kongo terugbrengen is de kans groot dat ze weer gestroopt worden.

 

Gevogelte

Omdat er veel Zambiaanse kinderen op bezoek komen, voornamelijk als schooluitje, heeft Sheila een verzameling gevogelte om de kinderen de kans te geven ook deze dieren in het echt te zien. Ze heeft ganzen, diverse soorten kippen, kalkoenen en pauwen.

 

Koeien

Van oorsprong is Chimfunshi een boederij met koeien. Ze hebben nog steeds koeien en als ze geld nodig hebben voor de chimpansees verkopen ze een (paar) koe(ien).

 

Overige dieren

In de loop van de jaren hebben ze diverse dieren opgevangen, zoals antilopes, velvet monkeys en bavianen. Op dit moment hadden ze deze niet, maar als een dier een (tijdelijk) adres nodig heeft, is het altijd welkom.

 

Chimfunshi Wildlife Orphanage: de toekomst

De chimpansees zullen hun hele leven bij Chimfunshi blijven en aangezien ze ruim 50 jaar kunnen worden, betekent dat dat ze nog minstens 47 jaar voor bijvoorbeeld baby Dominique zouden moeten zorgen.

Manager Innocent vertelde ons dat er een lodge en een nieuwe camping gebouwd gaan worden, ongeveer 1km van “onze” camping, aan de rivier. Ze hopen dat dat december 2011 klaar is. Het land is gekocht door een Duitse man en hij gaat de lodge en camping (van zijn eigen geld, dus niet van Chimfunshi‘s geld) bouwen. Hij is het hoofd van de Chimfunshi Trust en elke cent die hij met de lodge gaat verdienen zal ten goede komen van de chimps. Op die manier hoopt hij een constante geldstroom te verwezenlijken i.p.v. continu nieuwe donateurs te zoeken. Ook wil hij giraffen, zebra’s en andere wilde dieren terug naar dit gebied halen, zodat het een gamepark kan worden. Wij vinden het in ieder geval een goed idee, want alleen het uitzicht is al buitengewoon mooi.

 

Chimfunshi Wildlife Orphange: onze ervaring “de rondleiding”

Wij hebben eerst de Orphanage (het gedeelte bij Sheila’s huis) bezocht en hebben daar een rondleiding gekregen van Dominique. Er zijn geen kleine baby’s aanwezig, wat een goed ding is. Na de lunch rijden we de 10 km terug naar het kantoor en rijden gelijk door naar de 4 grote chimpansee verblijven. Bij de eerste 2 verblijven ontmoetten we verzorger Patrick. Hij werkt al 8 jaar met deze chimps en, zoals hij het zegt: “vertrouwd de chimps, maar niet zo veel”. De moeder van chimp Christina woont samen met haar “echtgenoot” Sandy, broer en dochter in een stalen verblijf met stalen dak. Deze 3 chimps zijn volleerde ontsnappers en zeer dominant en agressief. Maar Christina is klein genoeg om tussen de tralies door te klimmen, dus zij loopt als enige chimp los over het terrein. Christina’s moeder heeft ooit Patrick’s vingernagels één voor één uit zijn vingers getrokken, terwijl ze hem vasthield. Als een chimp je niet los wil laten, dan maak je geen schijn van kans. Hij heeft 3 weken in het ziekenhuis gelegen. Maar hij heeft geen wrok tegen de chimp en werkt nog steeds met haar, maar echt vertrouwen doet hij haar niet. We lopen na ons bezoek aan de 2 groepen hier door naar Christina. Ze springt een paar keer bij Ro op de schouders en is vrij hardhandig. Een Peruaanse vrouw wil steeds met haar op de foto, maar elke keer als Christina op haar af komt (ze houdt een banaan vast!) begint ze te gillen en te rennen, waardoor de chimp haar juist achtervolgt en slaat. Sommige mensen snappen het ook echt niet. Als iedereen weg is blijven we nog even bij Christina en haar familie en rijden daarna naar de andere 2 verblijven, waar we worden opgewacht door Felix, de broer van Dominique. Felix leidt ons rond en verteld voluit. De liefde voor de chimps in de verzorgers is zo overduidelijk. Dan gaan we nog even bij Mila langs, met 39 jaar de oudste chimp op het terrein. Mila heeft 15 jaar in een bar in Tanzania gewoond waar ze alcohol en koffie dronk en sigaretten rookte. En ondanks dat ze van deze verslavingen af is, drinkt ze haar water nog steeds uit een beker. Ze mag met de groep mee naar buiten, maar ze wordt veel gepest door met name de jonge chimps en ze prefereert het om binnen te blijven. Ze zit op een verhoging naar ons te kijken en als ze moet plassen doet ze haar kontje naar achteren, hangt over de rand, plast, en gaat weer op haar deken zitten. Dan wijst ze naar een beker en Felix vult deze met water en ze drinkt het op. Dan wil ze nog een beker. Felix vult haar beker bij en ze ziet een bij in haar water. Heel voorzichtig wipt ze de bij eruit. Dan zwemt er nog iets anders in en ook dat wordt eruit gewipt voordat ze gaat drinken. Als ze klaar is rangschikt ze haar dekens en gaat erop liggen slapen.

 

Chimfunshi Wildlife Orphange: onze ervaring “de Bushwalk”

Om half 9 ’s ochtends mochten we door 2 luiken kruipen en waren we in de 14 Are grote enclosure. Even later werden de chimps “vrijgelaten” en 2 baby’s en 3 grotere chimps kwamen op ons af gelopen. De twee baby’s waren Dominique en Didi, allebei 3 jaar oud en zeer hardhandig en speels. Cindy is met 8 jaar de oudste van de groep, Simms was de enige man in het gezelschap en is 7 jaar en als laatste Carla van 7 jaar. Nadat we ze stukjes ananas hebben gevoerd klimt Cindy bij Ro op de rug en even later op zijn schouders en één van de baby’s klimt bij Alex op de schouders en we beginnen aan de bushwalk. De rest rent voor ons uit. We lopen niet zo ver en de chimps rennen langs ons op, springen op je en rennen door en klimmen in bomen. Dan gaan we op een omgevallen boom zitten met Cindy en ze is zo zachtaardig en voorzichtig met ons. Ook Simms komt erbij zitten. Even later is Cindy weg en Ro volgt haar de bush in. Hij gaat naast haar op de grond liggen en als ik eraan kom is ze net bezig om Ro’s broeksknoop los te maken. Als dat is gelukt maakt ze heel voorzichtig de rits los. Maar onder de overall broek zit nog een broek en ze begint zeer geïnteresseerd aan zijn riem te trekken, maar krijgt dit niet los. Dan geeft ze het maar op. Na een tijdje lopen we weer verder naar een mooi uitkijkpunt en daar komt Simms bij Ro en mij liggen. Hij had al eerder laten merken dat hij graag onder zijn voetjes wordt gekieteld en gemasseerd, dus de voetjes worden weer in onze gezichten geduwd en we gaan weer aan de slag. Hij ligt helemaal relaxed op ons te slapen, terwijl wij zijn voetjes en beentjes masseren. Ik zoek ondertussen ook naar vlooien, maar hij heeft er echt geen een. De baby’s springen af en toe naar beneden, maar zitten voornamelijk in de boom boven ons. Als we iets doen wat Simms niet zo leuk vindt, bijvoorbeeld over zijn neus aaien, dan pakt hij heel voorzichtig je hand en legt die op een plek waar je hem wel mag aaien. Hij is zo sterk en je ziet de gespierde armen en benen door de haren heen, maar hij weet dat hij voorzichtig met ons moet zijn. Als we na 2 uur helaas weer aan de terugweg beginnen ziet Dominique (de chimp, niet de gids) opeens dat ik een groot elastiek in mijn haar heb en die wil hij hebben. Hij trekt het bijna met haar en al uit mijn hoofd, dus ik maak het maar snel los. Dan trekken we er allebei aan en wonderbaarlijk genoeg win ik. Hij springt op mijn schouders en begint mijn haar maar op te eten. Met mijn haar los is het onmogelijk om een baby vast te houden, maar zodra ik het weer vast doe wil hij het ding weer hebben. En deze keer wint hij en doet de band om zijn hoofd en klimt een boom in. Gelukkig kan Dominique de gids Dominique de baby ervan overtuigen het ding terug te geven. De 3 grote chimps willen alle drie bij Ro op zijn schouders. Het is alsof ze weten dat ze veel te zwaar zijn om bij een vrouw op de schouders te gaan en ze proberen het niet eens meer. Ro heeft bijna de hele wandeling minstens één chimp op zijn schouders gehad en zakte bijna door zijn voegen. Ro dacht dat Cindy ongeveer 40kg was en Simms waarschijnlijk 35kg. We lopen het laatste stukje terug en nemen afscheid van de chimps. We rekken zo lang mogelijk, maar uiteindelijk moeten we ze loslaten en gaan het verblijf uit.

 

Chimpansees algemeen: Verspreiding en leefgebied

Wikipedia: “De chimpansee komt voor in equatoriale bossen in Centraal- en West-Afrika, van Senegal via Congo-Kinshasa, ten noorden van de rivier de Kongo, oostwaarts tot West-Tanzania en -Oeganda. Hij leeft voornamelijk in open wouden en regenwouden, maar is ook te vinden in bergbossen en bossavannes.

De schattingen over het aantal nog in het wild levende chimpansees lopen uiteen. Volgens sommige deskundigen zouden er nog 150.000 tot 200.000 over zijn, volgens andere nauwelijks 100.000. Een eeuw geleden waren er misschien nog 2 miljoen.”

 

Chimpansees algemeen: Leefwijze

Wikipedia: “De chimpansee is een dagdier. Hij is voornamelijk vroeg in de ochtend en in de namiddag actief, op het heetst van de dag rust hij. Hij brengt veel tijd op de grond door, maar klimt ook regelmatig in bomen om voedsel te zoeken en te slapen. In de boom slaapt hij in een zelfgemaakt slaapnest van bladeren en takken, die hij aan het einde van de avond bouwt. Het nest is gelegen op een hoogte van 6 tot 25 m. Hij loopt meestal op handen en voeten, en gebruikt de voetzolen en de knokkels van de handen om zich voort te bewegen. Hij kan ook op de achterpoten lopen, maar doet dit enkel over korte afstanden. Lopen op twee poten gebeurt meestal als de voorpoten al ergens anders voor worden gebruikt, bijvoorbeeld het dragen van voedsel of voorwerpen. Met zijn krachtige armen kan hij in een boom van tak naar tak slingeren.

Ze eten vooral fruit, aangevuld met bladeren, noten, schors en stengels, maar eet ook dierlijk materiaal als insecten en vogeleieren. Volwassen mannetjes jagen zelfs soms in groepen op kleine dieren, waaronder kleinere apen (voornamelijk rode franjeapen en jonge bavianen), jonge antilopen en zwijnen en vogels. De chimpansee gebruikt en maakt primitieve gereedschappen als stokjes en twijgjes om insectenlarven, mieren en termieten te vangen uit holen en termietennesten en stenen om noten open te breken, of gakauwde blaadjes die als spons gebruikt worden om water op te zuigen. Recent onderzoek heeft ook laten zien dat chimpansees gereedschap maken, zoals speren om kleine aapjes mee te doden. Gebruik van gereedschap verschilt per gemeenschap.

Chimpansees leven in het bos in kleine, losse groepen met een variërende samenstelling, gewoonlijk bestaande uit zes tot tien apen, maar variërend van twee tot wel honderdtwintig dieren. De groep heeft een groot territorium, dat door beide geslachten wordt verdedigd. Vooral mannetjes zijn zeer agressief tegenover vreemden en doden soms (systematisch) chimpansees uit naburige groepen. Vreemde wijfjes in oestrus worden wel getolereerd. In dicht regenwoud is het territorium kleiner dan in meer open gebied. De mannetjes vechten vaak onderling machtskwesties uit, hetgeen gepaard gaat met veel gegil en machogedrag. Vanwege deze machtskwesties worden vaak coalities gevormd tussen bepaalde mannetjes, waardoor de desbetreffende mannetjes sterker staan in de strijd om de macht binnen de groep.

Chimpanseemannetjes vermoorden soms ook leden van naburige groepen om hun eigen territorium uit te breiden. Daarbij vermoorden ze vaak jonge dieren omdat die een gemakkelijker doelwit zijn.

De wijfjes paren met het dominante mannetje tijdens hun vruchtbare periode, hoewel 'vreemdgaan' voorkomt. Met de zwellingen van de huid rond de anus en de genitaliën trekt het wijfje de aandacht van de mannetjes. Een vrouwtje krijgt om de drie tot acht jaar één enkel jong, na een draagtijd van acht maanden. Bij de geboorte zijn de ogen al geopend en klampt het jong zich stevig vast aan de moeder. Een jonge chimpansee zit op de rug van zijn moeder. Na zes maanden zijn ze al onafhankelijk. Een chimpanseejong is rond de 12 jaar volledig volwassen en onafhankelijk van zijn of haar moeder. De band tussen moeder en kind is echter vaak levenslang. Wijfjes zijn geslachtsrijp als ze elf à twaalf jaar oud zijn, mannetjes als ze ongeveer vijftien jaar oud zijn. Ze hebben echter meestal op jongere leeftijd geslachtsgemeenschap, mannetjes al als ze vijf jaar oud zijn. In gevangenschap kunnen chimpansees ongeveer 50 jaar oud worden, hoewel er ook enkele chimpansees zijn die ouder dan 60 jaar zijn. In het wild leven chimpansees zelden langer dan 50 jaar.”

 

Chimpansees algemeen: Relatie met de mens

Wegens hun evolutionair nauwe verwantschap met mensen worden zij vaak gebruikt voor medische en gedragsproeven, hoewel dit de laatste tijd steeds minder gebeurt en verboden is in verscheidene landen, waaronder Nederland. De mate waarin chimpansees en mensen genetisch aan elkaar gelijk zijn is een onderwerp van geschil. Opgaven van het percentage identiek DNA lopen uiteen van 94,6% tot 99,4%. De verwantschap tussen een chimpansee en een mens, is echter wel groter dan de verwantschap tussen een chimpansee en een gorilla. Sinds het genoom van de chimpansee, net als dat van de mens, in kaart is gebracht is hier echter veel meer over te zeggen (genoom mens en chimpansee). Een manier om het uit te drukken is dat de genetische verschillen tussen een mens en een chimpansee ongeveer tien keer zo groot zijn als die tussen twee niet-verwante mensen. Grote delen van het DNA zijn nagenoeg identiek. Chimpansees hebben een chromosoom meer, omdat zij het chromosoom dat bij de mens nummer 2 is in twee aparte delen hebben.

Ook het gedrag van een chimpansee lijkt zeer op die van een mens. Chimpansees zijn zeer sociale dieren, die veel moeten leren en dus ook een lange opgroeiperiode hebben. Daarnaast vormen chimpansees coalities en vrienden. Chimpansees in het wild tonen ook culturen, waar het gedrag van de ene groep verschilt van een ander. Bovendien hebben onderzoeken bewezen dat chimpansees ook empathie bezitten en zich tot op een zekere hoogte kunnen inleven in een ander. Ze adopteren ook soms verweesde jongen van niet-verwante groepsleden, wat wijst op altruïstisch gedrag. Dit gedrag is zowel bij mannetjes als vrouwtjes geobserveerd. Waarschijnlijk kennen ze ook verdriet bij het sterven van verwanten.

Binnen groepen chimpansees spelen zich zeer complexe gedragspatronen af samenhangend met de voortdurende strijd om dominantie, en daarmee weer samenhangend het recht om zich voort te planten en de verdeling van eten. Primatologen als Jane Goodall en Frans de Waal hebben op dit gebied door langdurige observaties verbazingwekkende waarnemingen gedaan. De verdienste van deze onderzoekers is geweest dat zij hebben aangetoond dat zeer veel chimpanseegedragingen heel goed te beschrijven en te duiden zijn met termen en mechanismen die ook uit de menselijke psychologie bekend zijn. Familiebanden en coalities spelen in het spel om de macht een grote rol in de chimpanseesamenleving.

Tussen chimpansees en bonobo's bestaan overigens grote gedragsverschillen. Bij bonobo's worden veel potentiële conflicten opgelost door seksueel gedrag, bij gewone chimpansees veel vaker door agressie.

 

Chimpansees algemeen: Chimpansee en cultuur

Wikipedia: “Uit veldonderzoek van wilde chimpansees in Afrika is gebleken dat groepen chimpansees die op verschillende locaties leven ook eigen gedragsrepertoires vertonen. Zij vertonen bijvoorbeeld verschillen in het verzorgen van zichzelf en hun kinderen, de onderlinge omgang, gebruik van bepaalde voorwerpen of gereedschappen. Deze gedragsverschillen kunnen verklaard worden als een gevolg van cultuur, d.w.z. van sociaal gevormd gedrag dat van de ene generatie aan de volgende generatie wordt doorgegeven. Een tweede mogelijk is dat deze gedragsverschillen voortkomen uit verschillen in genetische kenmerken. Een recente studie waarbij bij groepen wilde chimpansees ook het DNA is gemeten, heeft kunnen vaststellen dat deze groepen ook verschillen in genetische kenmerken. Het laatste woord over de vraag in hoeverre gedragsverschillen tussen chimpanseekolonies nu een gevolg zijn van 'cultuur' (aangeleerd gedrag) of 'natuur' (aangeboren gedrag) lijkt dus nog niet gesproken te zijn.”

 

Chimpansees algemeen: Chimpansee en taal

Chimpansees zijn niet in staat te praten. Wel hebben ze een groot aantal geluiden tot hun beschikking met duidelijk te onderscheiden betekenis. Het gebruikte 'vocabularium' is afhankelijk van de sociale status van de toehoorder. Ook zijn ze in staat te communiceren door middel van visuele in plaats van mondelinge symbolen, en blijkt uit experimenten dat ze gebarentaal kunnen leren en grammaticaal in principe correct kunnen toepassen.

Hoewel geen enkel dier beschikt over dezelfde taalkundige vermogens als de mens, blijkt dat chimpansees, mits getraind, in staat zijn taalachtige symbolen te begrijpen. Dit is aangetoond door Amerikaanse onderzoekers als de Gardners, Premack en Rumbaugh. De Gardners leerden bijvoorbeeld de bij hun thuis opgevoede chimpansee Washoe handgebaren die ook door slechthorenden en doven worden gebruikt (het zogeheten American Sign Language) te begrijpen en zelf ook toe te passen, en leerde dit ook aan soortgenoten. Toch lijken chimpansees essentiële vaardigheden te missen om van echt taalgebruik te kunnen spreken. Alles lijkt te moeten worden aangeleerd. Er is geen verdere afleiding van betekenissen.

 

Chimpansees algemeen: Oudste chimpansee van Europa

De oudste chimpansee van Europa is Mama. Zij werd op 3 mei 1957 geboren in een dierenpark in Leipzig, en woont nu sinds 1971 in Burgers' Zoo te Arnhem. Mama heeft inmiddels voor drie generaties nakomelingen gezorgd. Vermoedelijk is zij ook de oudste chimpansee van Europa. Zij heeft een belangrijke rol in het boek 'Chimpanseepolitiek' van Frans de Waal.

 

Chimpansees algemeen: Taxonomische indeling

Rijk:

Animalia (Dieren)

Stam:

Chordata (Chordadieren)

Klasse:

Mammalia (Zoogdieren)

Orde:

Primates (Primaten)

Onderorde:

Haplorrhini (Apen en spookdiertjes)

Infraorde:

Catarrhini (Smalneusapen)

Superfamilie:

Hominoidea (Mensapen)

Familie:

Hominidae (Mensachtigen)

Geslachtengroep:

Hominini

Geslacht:

Pan (Chimpansees)

 .

 

Foto's»

 

Foto's projectbezoek 

Chimfunshi

 

 

Terug naar andere projectverslagen»

 

YourCompany.Com © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use